Dr. Gürbüz Çapan
Sayfa Sonuna GitGeri Git
A- A A+

KARS'TA İKİ FESTİVAL

21.07.2006, Cumhuriyet

Birincisi geçen hafta Çıldır'da, Göl ve Âşık Şenlik Sempozyumu olarak yapıldı. İkincisi Akyaka ilçemizde Tarım Festivali ve Modern Tarım Üretimi Sempozyumu adı altında yapılacak.

Halk ozanları Çıldır Gölü kenarında müthiş bir buluşma yaşadılar. Yaklaşık on bin insan, onlarca halk ozanını ağırladı. Halk ozanı geleneğinin en iyi örneği Âşık Şenlik anıldı. Onun türküleri torunlarıyla buluştu. Türkiye Cumhuriyeti'nin hangi sancılardan doğduğu kısmen de olsa açığa çıkarılmaya çalışıldı. Kars, Ardahan, Iğdır, Ağrı, Muş yöresinden binlerce insan hem eğlendi hem bilgilendi.

Âşık Şenlik Sempozyumu'nda Prof. Ali Berat Alptekin başkanlığında, Prof. İbrahim Şahin , Doç. Ali Yakıcı , Yrd. Doç. Bilgehan Atsız Gökdağ , Yrd. Doç. Cengiz Gökşen 'den oluşan akademik heyet, Âşık Şenlik'in bütün yönleriyle anlatılıp gün ışığına çıkarılmasını sağladılar. Ayrıca Âşık Şeref Taşlıova , yaşayan tanık ve sürdürücü olarak sempozyuma renk kattı.

Ben de, Âşık Şenlik'in yaşadığı şartları, ''halkının dili'' olduğunu anlatmaya çalıştım. 1876'da Elviye-i Selase ile Ruslara bırakılan Kars, Ardahan, Acara vilayetleriyle birlikte vekilen Çıldır sancağındaki halkımızın Rus işgaline karşı başlatılan bağımsızlık savaşında Âşık Şenlik'in rolünü, türkülerini ve Çıldır'da Ruslara karşı kurulan sivil süvari alaylarının oluşmasını, 40 yıl süren esareti ve bağımsızlıkçı hareketleri anlatmaya çalıştım. 1912'de bağımsızlığı görmeden ölen (1850 doğumlu) Âşık Şenlik'e ve bu kavganın önderlerinden olan Dr. Esat Oktay ve silah arkadaşlarına torunları olarak bağlılık ve şükran duygularımızı sunduk.

''Ozan, dünü bugüne bağlayan, halkının dertlerini dile getiren, onun sıkıntı ve kavgalarının dili olan kimsedir'' tanımı tam da Âşık Şenlik'e uygunmuş.

***

Yoksul ama onurlu Kafkas halkları en uzun ve en zor yüzyılını yaşamış. 1820'de başlayan Kafkas direnişi tam yüzyıl sürmüş. 1860'ta yenilgiye uğrayan Şeyh Şamil 'in torunları, bir kısmı Mustafa Kemal 'e katılarak 1920'lerde hürriyetle buluşurken, bir kısmı hâlâ zulüm altında bağımsızlık kavgasını sürdürmektedirler.

Kafkasya da son yiğidinin ölümüne kadar hürriyet bayraktarlığını ve savaşçılığını bırakmayacak. Güney Kafkasya (Azerbaycan) özgürlüğüne kavuştu şükür. Kuzeyde Dağıstan ve Çeçenistan ölerek hürriyet meşalesini yakmaya devam ediyorlar. Onların da hürriyet günleri gelecek. Bu inançla bütün Kafkas halklarını selamlıyorum.

Bu sempozyuma katılan akademik çevreye, bunu düzenleyen yoksul Çıldır'ın değerli Belediye Başkanı Nizamettin Coşkun 'a binlerce teşekkürler.

***

Akyaka Tarım Festivali yapılıyor. Modern Tarım ve Hayvancılık Sempozyumu yapılacak. Beş akademisyen halkıyla buluşacak. Kars'ta ilk defa akademisyenler ve Kafkas Üniversitesi halkıyla buluşturuluyor.

Keşke tüm Anadolu'daki festivallerde, akademisyenler üretici köylüyle buluşsa. Bilgiyle üretici aklın birliği yapılabilse.

Az emekle en fazla verim nasıl alınır?

Sanayi tarımına nasıl geçilir?

Tarım sanayileşip katma değer nasıl elde edilir?

Çağın başındaki hürriyet kavgası, ekonomik özgürlük kavgasıyla nasıl taçlanır?

Üniversitelerde biriktirdiğimiz akıl tarlaya nasıl sürülür?

Bütün bunlara cevap arayacak Akyaka Festivali'ne başarı dilerken bu festivali düzenleyen sevgili başkanım Bulut Öztürk 'e ve katılımcı akademisyenlere teşekkürlerimi sunuyorum...


PDF OLARAK İNDİR

Bu İçeriği Beğendiyseniz Beğen Butonuna Tıklayınız!
Bu Haberin Aramalarda İlk Sayfalarda Çıkmasını İstiyorsanız + 1 Butonuna Tıklayınız!

Sayfa Başına GitGeri Git
0 (0)








Lütfen tüm alanları doldurun. Girdiğiniz bilgiler kesinlikle yayınlanmayacak, başka bir amaçla kullanılmayacaktır.

İÇERİK ARA

Aranacak Kelime