Dr. Gürbüz Çapan
Sayfa Sonuna GitGeri Git
A- A A+

BU KÖPRÜ TÜRK SOLUNUN MABEDİ

29.09.2010
1969 yılında yapılan ve 1999'da bombalanan 'Devrimci Gençlik Köprüsü' açılıyor.



Üniversite öğrencileri tarafından 1969 yılında yapılan ve 1999 yılında bombalanarak yıkılan Hakkari'deki Zap suyu üzerine bulunan 'Devrimci Gençlik Köprüsü'nün yapımının tamamlanmasının ardından öğrenciler ve sanatçılar açılış için yola çıkıyor. Köprünün 1 Ekim'de gerçekleştirilecek olan açılışı, ünlüler geçidi ve barış şölenine sahne olacak.

Açılış töreni öncesi İstanbul'da düzenlenen basın toplantısında konuşan Esenyurt Kurucu Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, 'Zap Suyu Körüsü, Boğaz Köprüsü'yle kıyaslanan, İstanbul tahrip edilirken Anadolu'nun en ücra köşesindeki yoksulların hastaneye yetişebilmesi için uzatılan eldir. Kimsesizlere 'kimseniz var elidir' o! Gençliğin kendi ruhuyla, kendi vicdanıyla, kendi cebinden harcayarak yaptığı bir şeydir o. Dolayısıyla Türk Solu'nun mabedlerinden birisidir' dedi.




1969 yılında devrimci gençler tarafından yapılan ve 11 yıl önce bombalanarak yıkılan Hakkari'deki Zap suyu üzerine bulunan Devrimci Gençlik Köprüsü'nün yapımı tamamlandı. Aydınlar ve gençlik örgütleri tarafından yeniden yapılan köprünün açılışı 1 Ekim'de yapılacak.

Açılışa ilişkin Toplumsal Araştırmalar ve Eğitim Merkezi'nde (TAREM) basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya yazar Cezmi Ersöz, Esenyurt Kurucu Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, Belge Yayınları sahibi yazar Ragıp Zarakolu, Şişli Belediyesi Sosyal Hizmet Uzmanı Kahraman Eroğlu, Eski Yüksekova Kaymakamı Fikret Toksöz, Sosyalist Gençlik Derneği'nden Esra Öztürk ve Öğrenci Kolektifi'nden Eren Can katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Cezmi Ersöz, 'Bugün sizlere müjdeli bir haber vereceğiz. Sanıyorum karanlığın ucundaki ışık hafif hafif görünmeye başladı' dedi.


'Bombalayanlar barışı istemeyenlerdi'

1969 yılında dönemin duyarlı, demokrat, devrimci öğrencileri tarafından yapılan ve adına 'Devrimci Gençlik Köprüsü' verilen köprünün barış ve adalet düşmanları tarafından 1999 yılında bombalandığını söyleyen Ersöz, 'Bizler aydınlar, sanatçılar, sivil toplum örgütleri, öğrenciler, duyarlı belediyeler, demokrat kurumlar hep birlikte o barışın ve kardeşliğin sembolü olan köprüyü Zap Suyu'nda bırakmaya gönlümüz razı olmadı. Verdiğimiz sözü tuttuk ve köprü dün bitti' şeklinde konuştu.
Ersöz, 30 Eylül sabah 09:30'da Atatürk Kültür Merkezi önünden kalkacak otobüslerle Hakkari'ye doğru yola çıkılacağını ve 1 Ekim'de saat 15:00'de köprünün açılacağını duyurdu. Köprünün açılışına çok sayıda aydın ve sanatçının katılacağını belirten Ersöz, açılışı aynı zamanda bir barış şölenine dönüştüreceklerini söyledi.

Köprünün halatları Çapan'dan

Esenyurt Kurucu Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, sanatçılar Yılmaz Erdoğan ve Mahsun Kırmızıgül gibi çok sayıda siyasetçi, sanatçı ve kuruluştan destek aldıklarını belirten Cezmi Ersöz, 'En zor zamanımızda sevgili Esenyurt eski Belediye Başkanı Gürbüz Çapan'ı aradım, 'abi' dedim, 'Halatımız yok, halat çok pahalı nasıl yaparız, yardımcı olur musun?' dedim, o günün akşamı kardeşi Çetin bey bana döndüler ve aynen şu cümleyi kurdular, 'Cezmi halatlar hazır nasıl aldıracaksın?' Mucize gibiydi o an gözlerim doldu, o sorunu da çözmüş olduk' diye konuştu.

'Hakkari devrimci gençleri hiç unutmadı'

1969 yılında yapılan köprünün açılışında bulunan Yayıncı Ragıp Zarakolu, 1969 yılını devrimci gençlik hareketinin zirve yaptığı yıl olduğunu belirtti, köprü yapma fikrini ortaya atan Harun Karadeniz'i, Çetin Uygur'u andı. İlk defa Kürt gerçekliğiyle orda karşılaştıklarını belirten Zarakolu, gençlik açısından konunun bu yönüyle de çok önemli olduğunu söyledi, 'Haydi gençler Kürt köylerini yeniden inşa etmeye' dedi.



'Bu köprü bizim mabedimizdir'


Daha sonra söz alan Esenyurt Kurucu Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, Devrimci gençler tarafından yapılan köprü için 'Türk Solu'nun mabedié nitelemesinde bulundu. 'Ben huzurunuzda öncelikle Cezmi Ersöz'e teşekkür etmek istiyorum' diyen Çapan, 'Benim Ergenekon sanığı olmam ironik bir şey, yani benden Ergenekoncu olursa herkesten her şey olabilir her türlü suçu adınızın altına yazabilirler. Bana hapiste mektup yazmıştı, 'köprü yapmak istiyoruz sizde katkı verir misiniz?' diye. Tabi niye vermeyelim, veririz. Verme gerekçemiz de şu; Türk Solu'nun mabedlerinden birisidir Hakari Zap Suyu Köprüsü. Zap Suyu Körüsü, Boğaz Köprüsü'yle kıyaslanan, İstanbul tahrip edilirken Anadolu'nun en ücra köşesindeki yoksulların hastaneye yetişebilmesi için uzatılan eldir. Kimsesizlere 'kimseniz var elidir' o! Gençliğin kendi ruhuyla, kendi vicdanıyla, kendi cebinden harcayarak yaptığı bir şeydir o. Dolayısıyla Türk Solu'nun mabedlerinden birisidir. Nasıl ki her dinin bir mabedi varsa bizim de mabedimiz 68 Köprüsü'dür. Gençliğin gidip sol adına o kente, o köye katkı vermesidir. Aydın Söke'deki ve Fatsa'daki çalışmalar da böyledir. Dolayısıyla fedekarlığın, dayanışmanın ifadesidir Deniz Gezmiş Köprüsü denen bu köprü' diye konuştu.

'Deniz, Mahir ve İbo prada olacak'

Öğrenci Kolektifi'nden Eren Can'da gençlerin barış istediğini ve bunun için mücadeleden çekinmediğini söyledi. 'Dönemin gençlik önderleri Denizler, İbolar, Mahirler birebir orada olmamışlardı ama Hakkari halkı onları hiç unutmadı' diyen Can, 'Biz gidip o köprüyü yapacağız ve o günde Deniz, Mahir, İbo orada olacak diyoruz' diye konuştu. 'Gençler olarak barışa el uzatmanın ve böylesi bir dönemde Hakkari'ye gidiyor olmanın ne kadar önemli olduğunu biliyoruz' diyen Sosyalist Gençlik Derneği'nden Esra Öztürk ise, gençlerin postallarla, tüfeklerle ölüme gitmesini değil, kardeşliğe yürümesini istiyoruz' şeklinde konuştu. Tüm gençleri üniversite üniversite, kampüs kampüs barışa köprü olmaya çağırıyoruz' ifadelerini kullandı.
 
Gerçek Gündem, 29 Eylül 2010

PDF OLARAK İNDİR

Bu İçeriği Beğendiyseniz Beğen Butonuna Tıklayınız!
Bu Haberin Aramalarda İlk Sayfalarda Çıkmasını İstiyorsanız + 1 Butonuna Tıklayınız!

Sayfa Başına GitGeri Git
0 (0)








Lütfen tüm alanları doldurun. Girdiğiniz bilgiler kesinlikle yayınlanmayacak, başka bir amaçla kullanılmayacaktır.

İÇERİK ARA

Aranacak Kelime